Friss hírek, információk

"Ott leszünk a végső elszámolásnál" - Interjú Szeghy Szabolccsal

Mire számítasz a mai, Aramis elleni meccsen?

Amikor az Aramis ellen játszunk az mindig különleges. Olyan, mintha visszamennénk a gyerekkori lakhelyünkre, varázslatos érzések kerítenek hatalmukba ilyenkor. Amikor még Győrben játszottam, akkor is vártam ezeket a találkozókat, de ott nem tudtam tevékenyen részt venni a játékban, nem kaptam sok lehetőséget a bizonyításra. Most teljes mértékig érzem a belém vetett bizalmat és a játéklehetőségre sem lehet panaszom.

Az utóbbi pár eredményen látszik, hogy kisebb gödörben vagyunk, de ennél jobb alkalmat elképzelni sem lehet arra, hogy kimásszunk ebből. Sok játékost fogunk barátként üdvözölni a másik oldalról, de ne tévesszen meg ez senkit, a BME színeiben játszunk és a kezdősípszó elhangzásától hajtani fogunk. A múlt erre nincs hatással.

Egész évben az ilyen mérkőzésekért dolgozom, hiszen a legerősebb csapatok ellen a legjobb játszani, plusz motivációra nincs is szükségem. Egy szív, egy dobbanás, hajrá BME!

Van valami meccs előtti rutinod? Babonás vagy?

Akárhol játszottam eddig ott szokás volt, hogy a mérkőzés előtti zenéket én állítom össze, ez sokat számít a meccs előtti felkészülés és melegítés alatt. Babonáim nincsenek. Odafigyelek hatványozottan a folyadékbevitelre és arra, hogy mit eszem meccsnapon. Zuhanyozni is szoktam meccs előtt, hogy frissen induljak el. Külsőleg és belsőleg egyaránt rendbe kell szedni magam, az egyik a másik nélkül nem működik.

Az utolsó fél órában iszom egy liter vizet és eszem valami gyümölcsöt, hogy a vércukorszintemmel se legyen baj. A csoki szigorúan tilos. Egy meccs előtti rituálém van, a vonal mellől rúgok kettőt-hármat az üres kapura a bemelegítés végén.

Három meccset játszotok öt napon belül, mit tudsz ilyenkor tenni a testi és szellemi regenerálódásért? Ki tudod verni a fejedből a lejátszott és hátralevő mérkőzéseket?

Csak a soron következő találkozó jár a fejemben, ha ezt nem kérdezed őszintén eszembe se jut a szerdai kupameccs, vagy a pénteki berettyói rangadó. Szemellenzőt veszek fel és csak az érdekel, hogy aznap mi a feladatom.

Rajnay Kata, a csapat gyógytornásza segít a fizikai felépülésben. A pihenés önmagában nem elég, dolgozni kell a sérülések elkerülésén, ez sok hát-, has- és mélyizom gyakorlatot takar. E nélkül az izmok megmerevednek, a gyakori, fokozott terhelés hatására pedig húzódni és szakadni fognak. Odafigyelek a nyújtásra, a lazításra, a táplálkozásra és az aktív pihenésre. Lehet, hogy nem vagyunk professzionális csapat, de úgy kell viselkednünk, egyénenként meg kell próbálni profikká válni. Például Cristiano Ronaldo naponta háromezer felülést csinál, nem is sérül le gyakran.

Profiknál gyakori, hogy a pozitív és negatív élményeket pszichológus segít feldolgozni, ha téged ilyen ér kihez fordulsz? Csapattársaid tudnak segíteni, vagy külső embert keresel?

Ez érdekes kérdés. Jó csapatot alkotunk, mármint nagyon jó a BME-ben a társaság. Fontos megjegyezni, hogy korban közel állunk egymáshoz Csernai Gabi sérülése miatt nincs köztünk korban kiugró, idős játékos. Sivák Peti is csak 28 éves, őt sem sorolnám az idősek közé. Varró Dani jelenléte, pedig a sok más elfoglaltsága miatt nem folyamatos. Nincs komoly hierarchia a csapatban, ez abból a szempontból jó, hogy mindenki fordulhat mindenkihez. Sokan az Aramisban kezdtük a játékot, sőt Golyóval (Öreglaki Norbi) nagypályán is együtt játszottunk a Vasasban. Tehát közel tíz éve vagyunk csapattársak. Legtöbbször ők segítenek át a holtpontokon.

Rossz tulajdonságom, hogy sokáig vívódom magamban, ritkán mutatom csak ki a belső harcaimat. Viszont ismerem magam eléggé, hogy tudjam, ilyenkor mire van szükségem. Ha baj van próbálok családdal és barátokkal kikapcsolódni és nem foglalkozni focival, futsallal és egyéb sportokkal.

Említetted, hogy nincsenek nagy korkülönbségek a csapaton belül. A „rangidős” hiánya nem nehezíti meg a példaképek és a vezéregyéniségek kiválasztását?

A csapattagok között nincs kiépült hierarchia, így van, hogy nem tudjuk elfogadni egymástól a kritikát, vagy tanácsokat. Sivi még nem elég idős ahhoz, hogy csak a kora miatt felnézzünk rá. Viszont nagyon sokat ért el a sportágban, így meg tudjuk adni neki a szükséges tiszteletet. Azonban sokan együtt nőttünk fel vele az Aramis játékosaként. Ez a szerepkör lehetne Csernai Gabié, de sajnos ő régóta sérült, így csak a pálya széléről tud minket segíteni.

Akkor rá nem csak edzőként, hanem második csapatkapitányként is tekintesz?

Ő volt az edzőnk U21-ben is és már akkor is csodáltuk, mint játékost. Azért lehettünk ennyire sikeresek csapatként és fejlődhettünk ennyit egyénenként, mert bíztunk és hittünk benne és emiatt magunkban is. Ezért lehet sikeres ez az évünk, hiszen emberileg Marcos is ezt a vonalat képviseli. A beszélgetés elején említett hullámvölgyen borítékolhatók a fiatal játékosoknál, de az imént említettek miatt biztosíthatok mindenkit arról, hogy ott leszünk a végső elszámolásnál!

Köszönjük a válaszokat! Sok sikert a mérkőzéshez!

Szerző: updatebme Utolsó frissítés: 2013-11-11 17:08:08
Vissza a hírarchívumhoz